Wat is scrum?

Scrum is een agile (=wendbare) werkmethode. Er zijn meerdere agile werkmethodes, waarvan scrum speciaal voor projecten is: van jaarplannen schrijven tot een evenement organiseren en nog veel meer. Oorspronkelijk komt de term ‘scrum’ uit de rugby, waarbij teamwork, inzet en plezier centraal staan. Met scrum als agile werkmethode behaal je in korte tijd resultaat, waardoor teams gemotiveerd en energiek aan de slag zijn. 

Bij scrum is de opdrachtgever verantwoordelijk voor de WAT (de opdracht) en krijgt het team de vrijheid om zelf te bepalen HOE ze dat doel bereiken. Met vaste feedback momenten van de stakeholders, die de WAAROM duidelijk maken, zorgt het team ervoor dat het project voldoet aan de wensen van de belanghebbende of gebruikers.

Het raamwerk dat gebruikt wordt bij scrum staat vast en wordt tijdens de ceremonies begeleid door de scrummaster. Doordat de scrummaster verantwoordelijk is voor het raamwerk kan het team zich optimaal focussen op het resultaat. Wil jij dit ook voor jouw team? Neem dan contact met mij op!